De Nationale Sport van Jordanië

August 25, 2023

Jordanië, een trotse natie met een rijke geschiedenis en cultuur, heeft ook een nationale sport waar het land bekend om staat. Deze sport weerspiegelt de tradities, waarden en volharding van de Jordaanse bevolking. In dit artikel duiken we dieper in de fascinerende wereld van de nationale sport van Jordanië.

Alles over Shegameh

De nationale sport van Jordanië staat bekend als Shegameh. Het woord betekent letterlijk "jacht" in het Arabisch en het is een spectaculaire combinatie van vechtsport en paardrijden. Deze sport wordt voornamelijk beoefend in de woestijngebieden van Jordanië, waar het historisch gezien diende als een belangrijk onderdeel van de culturele erfenis en als trainingsmethode voor de oorlog.

Geschiedenis

De geschiedenis van Shegameh gaat vele eeuwen terug. Het ontstond als een manier voor de bedoeïenengemeenschappen om zich voor te bereiden op de strijd, jacht en bescherming van hun territoria. Door middel van deze sport leerden jonge mannen essentiële vaardigheden zoals behendigheid, uithoudingsvermogen, wendbaarheid en precisie. Het werd een essentieel onderdeel van overlevingsvaardigheden in de woestijnomgeving.

Hoe wordt het gespeeld?

Shegameh wordt gespeeld door teams van ruiters, genaamd "Furusiyya", die het tegen elkaar opnemen op hun galopperende Arabische volbloedpaarden. Het doel van het spel is om een onthoofde dierenhuid, genaamd de "Koem", te bemachtigen en ermee naar de tegenovergestelde kant van het speelveld te rennen met hoge snelheid. Het spel vereist een combinatie van rijkunst, behendigheid en kracht.

Tradities en betekenis

Shegameh houdt belangrijke tradities in stand die diep geworteld zijn in de Jordaanse cultuur. Het spel gaat niet alleen over fysieke vaardigheden, maar ook over teamwerk, moed, loyaliteit en het behoud van de bedoeïenenerfenis. Het is een spectaculaire publiekstrekker, waarbij toeschouwers in jubelzangen uitbarsten terwijl ze de ruiters aanmoedigen.

Shegameh in de moderne tijd

Hoewel Shegameh historisch gezien een essentieel onderdeel was van het woestijnleven, heeft het zich aangepast aan de moderne tijd. Tegenwoordig wordt deze oude sport beoefend in georganiseerde wedstrijden en evenementen, waarbij de trots van Jordanië wordt tentoongesteld. Het heeft zelfs internationale aandacht gekregen als een unieke sportervaring die zowel de traditionele als moderne aspecten van de Jordaanse cultuur belichaamt.

Conclusie

De nationale sport van Jordanië, Shegameh, staat symbool voor de tradities, waarden en volharding van dit prachtige land. Het is meer dan alleen een sport; het is een levendig deel van de Jordaanse cultuur dat de eeuwenoude tradities en behendigheid van de bedoeïenen weerspiegelt. Als je ooit de kans krijgt om een Shegameh-wedstrijd bij te wonen, mis dan zeker niet deze unieke sportervaring die je meeneemt naar een andere tijd en plaats.

Read also

Het nationale spel van Tajikistan
Het Nationale Spel van Jersey
De nationale sport van Pakistan
De Nationale Sport van Libanon
De Nationale Sport van Kiribati
Het nationale sport van Sint Maarten: Dutch
Comments
Tags